Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri

  • Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı; rüzgâr enerjisi ve güneş enerjisi sistemleri ile ilgili yeterliklerin kazandırılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları ile bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

11.11.2013 8451

 

YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANI

 

9. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. Yenilenebilir enerji teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji, yeşil ve temiz enerjidir. Güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelmektedir. Bu teknolojiler ile günümüzde en çok ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi üretilmektedir. Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve bu alanda ciddi miktarda nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu özellikleri nedeniyle yenilenebilir enerji teknolojileri sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte yenilenebilir enerji teknolojileri sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Yenilenebilir Enerji Teknolojileri dalı yer almaktadır.

Bu doğrultuda Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

  • Yeniçağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yenilenebilir enerji sistemleri temel uygulamalarını yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak TS EN ISO Standartları'na ve teknik resim kurallarına uygun olarak teknik ve mesleki çizimleri yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak elektrik-elektronik devre kurma kurallarına uygun şekilde meslek elektrik-elektroniği uygulamalarını yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yenilenebilir enerji temelli santrallerin kurulumunu yapma,
  • Bilgisayarda katı modellemeleri yapılan parçaları montaj ortamında birleştirerek simülasyon yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yenilenebilir enerji temelli santrallerin işletilmesi sırasında yapılan temel uygulamaları yapma,
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda santral kontrol uygulamaları yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

10. SINIFLAR İÇİN PROGRAMIN HEDEFLERİ

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. Yenilenebilir enerji teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır. Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji, yeşil enerjidir. Güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu teknolojiler ile günümüzde en çok ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi üretilmektedir. Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve bu alanda ciddi miktarda kaliteli elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu özellikleri nedeniyle yenilenebilir enerji teknolojileri sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte yenilenebilir enerji teknolojileri sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programında;

1. Güneş Enerjisi Sistemleri

2. Rüzgâr Enerjisi Sistemleri dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programda öğrenciye; mesleki gelişim, yenilenebilir enerji sistemleri, yenilenebilir enerji teknik resmi, meslek elektrik-elektroniği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

  • Güneş Enerjisi Sistemleri dalında; güneş enerjisi (fotovoltaik) santralinin kurulumu, güneş enerjisi(fotovoltaik) santralinin işletilmesi, güneş enerjisi(fotovoltaik) santrali temel otomasyonu, güneş enerjisi(fotovoltaik) santrali ileri otomasyonu, bilgisayar destekli üç boyutlu modelleme
  • Rüzgâr Enerjisi Sistemleri dalında; rüzgâr enerjisi santralinin kurulumu, rüzgâr enerjisi santralinin işletilmesi, rüzgâr enerjisi santrali temel otomasyonu, rüzgâr enerjisi santrali ileri otomasyonu, , bilgisayar destekli üç boyutlu modelleme ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europasssertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.